Nieuwsoverzicht

Brede steun sociaal akkoord

FNV-leden hebben massaal voor het sociaal akkoord gestemd. Van de 1,2 miljoen FNV-leden heeft 27 procent de moeite genomen het stembiljet in te vullen. Daarvan heeft 91 procent vóór het akkoord over de hervorming van prepensioen en WAO gestemd. FNV-voorzitter Lodewijk de Waal zei bij het bekend maken van de uitslag dat nu 'de tweede ronde' kan beginnen. Hij doelde op de cao-onderhandelingen waarin het akkoord per sector wordt uitgewerkt.
Geen enkele afzonderlijke FNV-bond heeft het akkoord afgewezen. Het hoogste percentage tegenstemmers werd geteld bij de politiebond NPB, waar 28 procent het akkoord van vakbeweging, werkgevers en kabinet afwees.
De Waal weigerde in het voorjaar een akkoord met het kabinet en de werkgevers, vooral omdat hij hun prepensioenbod te mager vond. Hij riep zijn leden op tot acties, die dit najaar massaal op gang kwamen.
''Het eerste gevecht is gestreden,'' zei de verheugde vakbondsleider gistermiddag nadat de uitslag bekend werd. ''Maar nu begint de tweede ronde. De ruimte die het kabinet ons biedt voor het aanpassen van de pensioenregelingen, moeten we nu bij de cao-onderhandelingen uitvechten met de werkgevers. Die hebben al aangegeven dat het moeizame onderhandelingen worden.''
Het sociaal akkoord bevat onder meer afspraken over prepensioen, die de bonden in de cao's willen verzilveren. Voor het overeind houden van het prepensioen zijn ze afhankelijk van de medewerking van werkgevers.
De CNV-bonden stemden vorige week als eerste in met het sociaal akkoord dat kabinet, vakbeweging en werkgevers op 5 november sloten. Dat gebeurde 'met frisse tegenzin', gaf ook CNV-leider Doekle Terpstra toe. Van de elf CNV-bonden stemden de politiebond ACP en de militaire vakgroep ACOM tegen.

Lees meer
ARBO 2005: het zakelijk platform voor veiligheid, gezondheid en ergonomie op het werk

ARBO 2005: het zakelijk platform voor veiligheid, gezondheid en ergonomie op het werk.

Lees meer
Vernieuwde website online

De geheel vernieuwde website van de Stichting Register Arbeidsdeskundigen is online. Niet alleen de vormgeving is aangepast maar ook inhoudelijk en functioneel zijn er een aantal wijzigingen doorgevoerd. Voornaamste wijziging is dat de website nu wordt onderhouden met behulp van een Content Management Systeem (CMS). Dit stelt de redactie van de SRA in staat om op eenvoudige wijze zelf informatie aan te passen of aan de website toe te voegen. Gevolg is dat de website in de toekomst veel actuele informatie zal bevatten! De website is uitgebreid met onder meer een jurisprudentie-archief en een nieuws-archief. Via de website kunt u zich bovendien abonneren op de digitale nieuwsbrief Aanr'ader informail. In de rubriek veelgestelde vragen kunt u vragen stellen aan de SRA.
Uiteraard is de SRA benieuwd naar uw mening over de website. Door de digitale enquete in te vullen helpt u ons onze service op internet nog verder te verbeteren.

Lees meer
© 2018 Stichting Register Arbeidsdeskundigen