woensdag 8 december, 2004

FNV-leden hebben massaal voor het sociaal akkoord gestemd. Van de 1,2 miljoen FNV-leden heeft 27 procent de moeite genomen het stembiljet in te vullen. Daarvan heeft 91 procent vóór het akkoord over de hervorming van prepensioen en WAO gestemd. FNV-voorzitter Lodewijk de Waal zei bij het bekend maken van de uitslag dat nu 'de tweede ronde' kan beginnen. Hij doelde op de cao-onderhandelingen waarin het akkoord per sector wordt uitgewerkt.
Geen enkele afzonderlijke FNV-bond heeft het akkoord afgewezen. Het hoogste percentage tegenstemmers werd geteld bij de politiebond NPB, waar 28 procent het akkoord van vakbeweging, werkgevers en kabinet afwees.
De Waal weigerde in het voorjaar een akkoord met het kabinet en de werkgevers, vooral omdat hij hun prepensioenbod te mager vond. Hij riep zijn leden op tot acties, die dit najaar massaal op gang kwamen.
''Het eerste gevecht is gestreden,'' zei de verheugde vakbondsleider gistermiddag nadat de uitslag bekend werd. ''Maar nu begint de tweede ronde. De ruimte die het kabinet ons biedt voor het aanpassen van de pensioenregelingen, moeten we nu bij de cao-onderhandelingen uitvechten met de werkgevers. Die hebben al aangegeven dat het moeizame onderhandelingen worden.''
Het sociaal akkoord bevat onder meer afspraken over prepensioen, die de bonden in de cao's willen verzilveren. Voor het overeind houden van het prepensioen zijn ze afhankelijk van de medewerking van werkgevers.
De CNV-bonden stemden vorige week als eerste in met het sociaal akkoord dat kabinet, vakbeweging en werkgevers op 5 november sloten. Dat gebeurde 'met frisse tegenzin', gaf ook CNV-leider Doekle Terpstra toe. Van de elf CNV-bonden stemden de politiebond ACP en de militaire vakgroep ACOM tegen.

Bron: Het Parool

Laatste nieuws