Ongeveer 80 procent van de klachten die WAO'ers hebben, wordt bepaald door gedrag. Dat stelde verzekeringsarts J. Spanjer van uitkeringsinstantie UWV zondag in het VPRO-programma Tegenlicht.
Het gaat om mensen die bijvoorbeeld pijn hebben, maar bij wie geen lichamelijke oorzaak is gevonden. Nu belanden zij in een circus van artsen en behandelaars, die de niet bestaande ziekte bevestigen met een vage diagnose als bijvoorbeeld fybromyalgie (een verzamelbegrip voor onverklaarbare pijnen in het lichaam). Dergelijke patiënten zouden meer hebben aan een psycholoog die hen leert met de pijn om te gaan.
Volgens Spanjer zou een groot deel van de WAO'ers beter kunnen worden, als ze op een andere manier hulp krijgen. Hij vindt dat huisartsen zich beter aan de richtlijn moeten houden dat in veel gevallen, zoals bij lage rugpijnen, niets doen beter is. Bij die mensen moet het gedrag behandeld worden. Maar voor huisartsen is dat lastig. Patiënten accepteren dat vaak niet. "Als ik geen betere oplossing weet, stuur ik op WAO aan", erkent huisarts J. Brienen.
Bron: VPRO