Uitkeringsinstantie UWV moet de huidige massale herkeuringsoperatie stopzetten. Dat vinden zowel FNV Bondgenoten als de stichting Collectieve Rechtsvordering (CORV) naar aanleiding van de crisis binnen UWV.
Ook in de Tweede Kamer is ongerustheid ontstaan na een uitgelekt intern rapport. Daarin stellen verzekeringsartsen en arbeidsdeskundigen dat ze hun werk niet professioneel kunnen uitvoeren, omdat de herkeuringen vooral tot doel hebben bij zoveel mogelijk WAO’ers de uitkering te verlagen of te stoppen.
SP heeft al eerder voor stopzetting van de herkeuring gepleit. CDA en PvdA twijfelen of de belofte dat de herkeuringen zorgvuldig en met de menselijke maat worden uitgevoerd kan worden waargemaakt.
,,De manier waarop het gaat is niet aanvaardbaar. Deze ellende moet stoppen”, zegt Bondgenoten- bestuurder Erica Hemmes naar aanleiding van het UWV-rapport. Al langer merken de WAO-belegeleiders van de bond dat ,,de druk enorm is”. Hemmes: ,,Het gaat niet om mensen, maar om aantallen.” Bondgenoten heeft aanwijzingen dat vrouwen harder worden getroffen. Ze heeft de clintenraden verzocht opheldering te vragen.
De stichting CORV, die de rechtmatigheid van de herkeuringen aanvecht dreigt met een kort geding als het UWV voor vrijdag niet stopt met de herkeuringen. “Zeker nu er binnen het UWV hierover een crisis is ontstaan is het absoluut onverantwoord om er mee door te gaan”.
CDA-kamerlid Verburg wil van de minister weten ,,hoe realistisch” de taakstelling voor de herkeuring van 350 000 WAO’ers is. Zij en PvdA-kamerlid Bussemaker wijzen erop dat minister De Geus de Kamer keer op keer heeft beloofd dat de herkeuringen ‘zorgvuldig en op de menselijke maat’ zouden worden verricht. Verburg: ,,Hoe valt deze belofte te rijmen met zo’n rapport?”
De minister heeft volgens Bussemaker steeds ontkend dat er signalen waren dat artsen grote problemen hadden met de herkeuringen. Zij wil nu dat het interne UWV-rapport openbaar wordt gemaakt. ,,Mijn conclusie is dat het beleid op deze manier niet uitvoerbaar is.”
In het rapport stellen medewerkers dat er geen eenduidig beleid is over de herbeoordeling van WAO’ers. Dat leidt ertoe dat er per kantoor grote verschillen en ,,soms zelfs strijdige uitkomsten” zijn. Ze klagen dat de top ,,niet haalbare” kwantitatieve afspraken met de politiek heeft gemaakt over de reductie van het aantal WAO’ers.
Bron: Trouw